Terugblik 2020: de Amerikaanse console en pc videogamemarkt

Door JackAvery op vrijdag 22 januari 2021 16:48 - Reacties (7)
Categorieën: Console, Financiëel/Sales, USA, Views: 3.244

2020 was in vele opzichten een historisch jaar. Bosbranden, Amerikaanse verkiezingen, een wereldwijde pandemie… Natuurlijk was er niet enkel slecht nieuws: wat video games betreft maakten we de lancering van niet één maar twee nieuwe consoles mee en kregen we dit jaar langverwachte games zoals Hades, Final Fantasy VII Remake, Animal Crossing en The Last of Us II.

In deze reeks terugblik artikels wil ik graag terugkijken naar wat 2020 voor de games industrie betekend heeft. Om met een wat eenvoudiger stuk te beginnen, kijk ik eerst naar de evolutie van de markt in de Verenigde Staten. Deze markt blijft tenslotte de grootste markt wat consolegaming betreft.
Veel van de data in dit stuk komt uit een recent rapport van The NPD Group, samengevat door hun analist Mat Piscatella op Twitter (@MatPiscatella). Om met de deur in huis te vallen: 2020 was een jaar van sterke groei, mede dankzij de rondrazende Covid pandemie. Mensen hebben ongelooflijk veel tijd binnenhuis doorgebracht, wat de verkoop van entertainmentproducten zoals videogames ten goede is gekomen. De totale groei van de Amerikaanse markt in vergelijking met 2019 was maar liefst 27% - goed voor een omzet van 56.9 miljard dollar.

Hardware

De verkoop van hardware zag de grootste procentuele stijging dit jaar: de totale omzet steeg met 35% naar USD 5.3 miljard. Dit is het hoogste cijfer sinds 2011 (USD 5.6 miljard). De best verkochte console tijdens het afgelopen jaar was de Nintendo Switch, ongeacht of we naar het aantal verkochte consoles of naar de omzet kijken. Switch bereikte in 2020 de tweede hoogste omzet ooit voor een enkel hardware platform, en moet op dat vlak enkel de sales van de Wii in 2008 voor zich laten. Nintendo’s hybride console voert nu al 25 maanden op een rij de ranglijst van verkochte hardware aan, een record.

Wat Switch betreft hebben we dankzij een hoop internetdetectives een zeer goed idee van de maandelijkse verkopen in de USA. Volgens deze cijfers zou Switch hardware in vergelijking met 2019 bijna 40% meer verkocht hebben. In de grafiek hieronder zie je de maandelijkse verkopen: merk de significante boost op die onder andere gestuwd lijkt door de release van Animal Crossing en door de invloed van de COVID pandemie vanaf de lente.Op nummer twee staan de PS5 en de PS4 als we respectievelijk de omzet of hoeveelheid verkochte hardware analyseren. PS5 is nog maar twee maanden op de markt, en PS4 had tijdens het jaar duidelijk last van voorraadtekorten.

Qua controllers was tenslotte de nieuwe Dual Sense het bestverkochte item (# verkochte units).


Software

Ook software deed het erg goed in 2020, met een totale omzetgroei van 26% ten opzichte van 2019, goed voor 48.9 miljard dollar.

Om meteen in de 20 jaarlijkse software sales te duiken (gerangschikt op omzet):

  • COD is weeral het best verkochte spel op de Amerikaanse markt. Dit is het 12de jaar op rij dat de franchise vanboven staat.
  • Animal Crossing is derde best verkochte game in 2020. Het behaalt deze positie zonder digitale sales ervan te weten, gezien Nintendo deze niet vrijgeeft aan NPD.
  • Cyberpunk 2077 sluipt nog net de top 20 binnen door een sterke launch in december. Ook hier zijn digitale sales niet meegeteld.
  • Last of Us II genereert op slechts zes maanden tijd derde meeste omzet ooit voor een Sony titel in de USA.
  • FF VII Remake haalt na 10 maanden geen plekje in de top 20, maar genereerde wel de derde hoogste omzet ooit wat Amerikaanse sales van de serie betreft. Het moet enkel FFXV en de originele FF VII voor zich laten.
Ter info nog even de Top 10 per platformhouder:

Bron: Xbox | PlayStation | Nintendo


Covid, de USA en gamesverkopen:

Net zoals in de rest van de wereld heeft de COVID-19 pandemie het consumptiepatroon van veel Amerikanen beïnvloed. De digital entertainment sector heeft in 2020 ongekende vraag gezien o.a. omdat men nu veel meer tijd binnenshuis besteedt. Mat Piscatella heeft dit effect uitgewerkt in de volgende grafiek die de data tot en met november 2020 bespreekt:Na een ietswat trage start in januari en februari merken we vanaf maart een omzetsstijging van meer dan 30% in vergelijking met 2019. In april braken Nintendo, Microsoft en Sony in de USA bijvoorbeeld elk hun maandrecord voor hardware sales. Switch stak zelfs de beste aprilmaand ooit voorbij (de Wii in 2008), dixit analist Daniel Ahmad. Deze enorme consumptiestijging hield aan tot augustus. September en oktober zagen nog steeds sterkere omzetscijfers dan in 2019, maar procentueel deden deze maanden het zwakker door voorraadtekorten bij o.a. Sony en Microsoft, die vermoedelijk ook met de nakende lancering van hun next-gen hardware te maken hadden. In november stijgt de totale omzet ten opzichte van 2019 weer meer dan 30% onder impuls van de next-gen launches en Thanksgiving- en kerst verkopen.


Wat te verwachten van 2021?

2021 is - net zoals vorig jaar - moeilijk te voorspellen, onder andere door de aanhoudende pandemie en de mogelijke economische fallout die erop kan volgen. Voor januari en februari lijkt het 'lockdown' verhaal nog steeds relevant: analisten zoals Piscatella verwachten groei in vergelijking met de eerste maanden van 2020. Vanaf maart vergelijken we echter met de zeer sterke resultaten van het vorige jaar, en wordt het dus giswerk.

Eén belangrijke factor die meespeelt zijn de verkopen van de next-gen consoles. Hier blijft de vraag hetzelfde als tijdens mijn overzichten van de next-gen launches: zal er voldoende aanbod zijn om sterke resultaten neer te zetten? Op korte termijn lijkt het realistisch om te verwachten dat Microsoft en Sony geen wonderen gaan kunnen verrichten: men verwacht dat de hardware tekorten van de PS5 en Xbox Series X minstens zullen blijven aanhouden tot in april. De Verenigde Staten hebben dan nog het geluk van een enorm grote markt te zijn, waardoor Sony duidelijk het land prioriteit lijkt te geven met nog ~800.000 verscheepte consoles tijdens de maand december. Desondanks geldt voor beide next-gen consoles zo dat op dit moment - twee maanden na de launch - de bevoorrading eigenlijk iets langzamer op gang komt dan tijdens de launch van de PS4 en Xbox One. Als Microsoft en Sony erin slagen dit op te lossen, zal dit zeker bijdragen tot sterke resultaten in 2021.

Het andere groot vraagteken wordt Nintendo: kan de Switch na vier jaar verkoopsuccessen deze trend voortzetten of heeft de console zijn piek bereikt? Hier kunnen onder andere de software line-up voor 2021 en het speculatieve nieuwe Switch model een belangrijke rol spelen, maar Nintendo heeft nog niet voldoende in haar kaarten laten kijken om hier reeds accurate voorspelling over te maken. Eén ding is bijna zeker: de console heeft enorm veel momentum en een plotse inzakking van de verkopen lijkt onwaarschijnlijk. De meeste analisten lijken overtuigd dat Switch in 2021 de meest verkochte console zal blijven, zowel in de Verenigde Staten als wereldwijd.


In een volgend stuk - als ik tenminste tijd heb om het te schrijven - hoop ik terug te blikken op de Japanse videogamesmarkt van 2020. Verwacht je dus aan een heel stuk over marktleider Nintendo...