Productietekorten beperken consoleleveringen Nintendo: kwartaalcijfers juli-september 2021

Door JackAvery op donderdag 4 november 2021 13:07 - Reageren is niet meer mogelijk
Categorieën: Console, Financiëel/Sales, Nintendo, Views: 1.637

Het is weer tijd voor Nintendo's kwartaalcijfers. Deze keer bespreek ik de periode juli tot september 2021. Om te starten wat highlights:
 • Net sales dalen met 26,68% naar 2.306 miljard euro voor dit kwartaal in vergelijking met het Q2 van het vorige fiscale jaar. Operationele winst daalt daarom ook naar 0.766 miljard euro (-31.65%). De reden is eenvoudig: minder verkopen door het uitzonderlijke jaar vorig jaar.
 • Hardware: 3.83 miljoen verscheepte consoles (3.14m gewone Switches, 0.7m Lites) - een zeer significante daling. Vooral Switch Lite doet het zwakker.
 • Software: 48.6 miljoen verkochte games (excl. digital only games) - een lichte daling. Gemiddeld zijn er nu 7.3 games per console verkocht (excl. digital only games).
 • Mario Kart 8 Deluxe breekt het record van Mario Kart Wii. De Switch release van MK8 heeft nu 38.74 miljoen exemplaren verkocht en is hiermee nu zowel de bestverkochte Mario Kart game als de bestverkochte Switch game.
 • Voorspellingen: Nintendo past de hardware voorspelling naar beneden aan en verwacht nu 24 miljoen Switches te verschepen tijdens dit fiscale jaar. De schuldige is de globale situatie m.b.t. chiptekorten. Software voorspellingen worden omhoog aangepast naar een voorspelling om 200 miljoen stuks software op het Switch platform te verkopen (+10 miljoen).

Hardware

We zien duidelijk een dalende trend: niet alleen verkocht Nintendo minder consoles dan in Q2 van het vorige fiscale jaar - wat te verwachten was, tenslotte heeft Animal Crossing vorig jaar een hoop consoleverkopen veroorzaakt. Ook de cijfers tegenover het eerste kwartaal van dit jaar zijn lager - wat te wijten lijkt aan problemen met de productie. Net zoals de rest van de technologieindustrie is Nintendo niet immuun voor de globale componententekorten. Verder had mogelijk de aankondiging van het OLED model in juli een impact op de verkoopcijfers van dit kwartaal. Nintendo meldt wel dat de eerste OLED leveringen aan de winkels in het cijfer voor de hybride Switch console al inbegrepen zijn.

Opvallend is ook dat de verhouding tussen de leveringen van Switch en Switch Lite consoles aan het veranderen is. Op regionaal vlak zien we vooral dat in Japan en in Europa er minder Lites geleverd worden. Voor Europa wijt Nintendo dit aan voorraadtekorten.Life-to-date zijn er nu 92.87 miljoen Switches verkocht. Op het huidige tempo kunnen we verwachten dat de Switch de totale verkopen van de Wii inhaalt tijdens het huidige fiscale jaar. In 2022 zou de console de PS4 verkopen kunnen inhalen.

Door de componenttekorten in de productie is Nintendo genoodzaakt om zijn voorspellingen voor het volledige fiscale jaar aan te passen: in plaats van 25.5 miljoen verwacht het bedrijf nu 24 miljoen consoles te verschepen. CEO Furukawa verwacht dat er niet voldoende voorraad gaat zijn tijdens de kerstperiode om de vraag te doen stillen:
“At this moment, I don’t see a sign of the component shortages recovering,” Nintendo President Shuntaro Furukawa said after the earnings release. The company will not be able to produce enough Switch units to satisfy demand and may need to revise its outlook again if the situation changes drastically, he added.

Software

Er werden het voorbije kwartaal 48.6 miljoen games aan de man gebracht, een daling van 2.45% tegenover de periode juli-september in 2020. De vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019 is wel zeer gunstig (+35.49% software sales). Al bij al kunnen we stellen dat de softwareleveringen weinig te lijden hebben onder de beperkingen van de hardwareverkoop.

Tijdens de eerste helft van dit fiscale jaar zijn er al 18 games die meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht hebben. 14 hiervan zijn first-party games. Hieronder vind je een aantal updates (in miljoen units):

GameSales Q2 FY22Sales LTD
The Legend of Zelda: Skyward Sword HD3.63.6
New Pokémon Snap*0.122.19
Mario Kart 8 Deluxe 1.66
38.74
Mario Golf: Super Rush0.61.94
Animal Crossing: New Horizons 0.96
34.85
Ring Fit Adventure 0.9512.21
Super Mario 3D World + Bowser’s Fury0.77
7.45
Miitopia 0.331.37
Super Smash Bros. Ultimate 0.9425.71
Super Mario Party0.7616.48
The Legend of Zelda: Breath of the Wild0.9324.13
Super Mario Odyssey 0.5521.95
Pokémon: Let's Go, Pikachu / Eevee
0.2613.83
Splatoon 20.2312.68
Pokémon Sword/Shield
0.7922.64
New Super Mario Bros. U DeluxeH1 FY2021: 1.0311.48

*New Pokémon Snap cijfers exclusief Japanse sales, waar het spel wordt uitgegeven door The Pokémon Company

De periode juli tot september was zeer rustig qua releases voor Nintendo met slechts twee titels: The Legend of Zelda: Skyward Sword HD en WarioWare Get It Together!. Skyward Sword HD scoorde een degelijke start met 3.6 miljoen verkopen en werd hiermee de bestverkochte Nintendo game tijdens het zomerkwartaal. Van WarioWare vinden we geen cijfers terug, wat betekent dat van het spel minder dan 1 miljoen exemplaren geleverd zijn.

Zoals gewoonlijk zien we verder bij Nintendo dat de evergreen games het goed doen: Breath of the Wild, Smash, Animal Crossing, Super Mario Party, Ring Fit... zijn allemaal van de partij. Super Mario 3D World verkocht het afgelopen kwartaal meer dan Super Mario Odyssey. Mario Kart 8 Deluxe behaalt een record: van het spel zijn nu officieel meer games verkocht dan vorige recordhouder Mario Kart Wii (37.38m sales).

De verkopen van New Pokémon Snap worden zonder de Japanse leveringen gerapporteerd, waar het spel door The Pokémon Company uitgegeven wordt. Het laatste bekende verkoopscijfer dat we uit Japan hebben was 276.800 fysieke verkopen.

Verder opvallend: aan het huidige tempo haalt Pokémon Sword/Shield binnenkort de levenslange verkopen van Gold/Silver in. Hiermee kan het de tweede bestverkochte Pokémon game ooit worden. De vraag is echter in hoeverre Brilliant Diamond/Shining Pearl en Pokémon Legends Arceus de verkopen van Sword/Shield beïnvloeden.

Digitaal
68.3 miljard Japanse Yen (= 0.52 miljard Euro) van de softwareomzet was digitaal. We merken kwartaal op kwartaal een lichte daling in digitale verkopen (-3.12%) die ongeveer correleert met de algehele daling in software verkopen. Interessant om te zien is dat de verhouding van digitale tot fysieke verkopen ook een beetje daalt: digitale omzet vertegenwoordigde tijdens Q2 FY20 43.2% van het totaal, wat toch verrassend laag is.

Mobile & IP

Inkomsten van Mobile & IP zien een lichte daling naar 12.302 miljard Japanse Yen (€ 94 miljoen). Jaar-op-jaar is dit een daling van 3.8%. Nintendo meldt dat voor de eerste helft van het jaar de inkomsten van royalties gestegen zijn, en dat de daling te wijten is aan het krimpen van de inkomsten uit smart-device content.Financiëel

De omzet daalt met 26,68% naar 2.306 miljard euro voor dit kwartaal in vergelijking met het Q2 van FY2020/21. De operationele winst daalt daarom ook naar 0.766 miljard euro (-31.65%). De reden van deze dalingen is eenvoudig: minder verkopen in vergelijking met het uitzonderlijk goede coronajaar in combinatie met de Animal Crossing piek. Stijgende verkoops- en administratieve kosten eten verder in de operationele winst. Desondanks verdient Nintendo nog steeds heel aardig, met een operational profit ratio van 35.2% over het laatste half jaar.Hieronder vind je de verdeling van de omzet per segment. Let op, ik gebruik hier cijfers voor het afgelopen half jaar, niet het laatste kwartaal. Switch-gerelateerde inkomsten bedragen 93% van de totale omzet.Zoals al vermeldt in het Hardware segment heeft Nintendo haar voorspellingen voor hardware verkopen neerwaarts aangepast naar 24 miljoen verscheepte consoles voor het lopende fiscale jaar. Desondanks verwacht het bedrijf nog steeds een omzet van 1600 miljard Japanse Yen, onder andere omdat ze verwachten meer software te verkopen (200 miljoen units voor dit fiscale jaar). De winstprognoses zijn zelfs lichtjes omhoog bijgesteld (+20 miljard JPY voor de operationele omzet, +10 miljard JPY nettowinst). Om deze redenen zal ook de dividenduitkering van het aandeel licht stijgen.

Research & Development
Wat R&D uitgaves betreft blijft de stijgende trend zich handhaven. Nintendo geeft hier momenteel geen verklaring voor, maar het is wel zo dat het bedrijf blijft uitbreiden en dat ontwikkelkosten van games blijven stijgen.Advertising
Net zoals vorig kwartaal blijven de advertentieuitgaves stijgen. Logisch: Nintendo bereidde zich vorig kwartaal voor op de lancering van de Switch OLED. Ook is het gewoon zo dat hoe groter je bestaande publiek wordt, hoe meer moeite het kost om nieuwe gebruikers aan te trekken naarmate de markt verzadigd raakt.

[Deel 2] Switch OLED binnenstebuiten - over moederborden en antennes.

Door JackAvery op maandag 11 oktober 2021 21:22 - Reacties (1)
Categorieën: Console, Nintendo, Views: 2.454

Update 14/10/2021: iFixit heeft gisteren zijn teardown gepubliceerd (artikel - YouTube). Hier zijn enkele verschillen uit opgedoken. Dit artikel heb ik dan ook geüpdatet waar nodig.


Welkom bij deel twee van dit onderzoek naar wat het nieuwste Nintendo Switch model doet functioneren. Mijn vorige artikel over het binnenwerk van de Switch OLED had één grote beperking: er was nog geen enkele teardown beschikbaar die in voldoende detail ging om op het moederbord van de console zelf in te gaan. Ook heb ik helaas zelf geen OLED console die ik ‘even’ kan openmaken... Met dank aan een nieuwe Chinese teardown video heb ik nu toch de meeste chips in de Switch OLED kunnen bevestigen.

Om te beginnen is hier een vergelijkende tabel met de meeste onderdelen in de hybride Switch modellen tot nu toe:

ComponentNintendo Switch (2017)V2 (2019)OLED (2021)
SoCTegra X1 (NVIDIA ODNX02-A2)Tegra X1+ (NVIDIA ODNX10-A1)
RAMSamsung K4F6E304HB-MGCH 2GB LPDDR4 x2 (4GB) Samsung K4U6E3S4AM-MGCJ 2GB LPDDR4X x2 (4GB) Samsung K4U6E3S4AA-MGCL 2GB LPDDR4X x2 (4GB)
StorageSamsung KLMBG2JENB-B041 (32GB eMMC)
of
Toshiba THGBMHG8C2LBAIL (32GB eMMC)
SK Hynix H26M62002JPR (32GB eMMC) Samsung KLMCG4JETD (64GB eMMC)
WI-FI/BlueToothBroadcom/Cypress BCM4356XKUBG
AudioRealtek ALC5639
Touch Panel Controller STM FT9CJ FingerTip series?
Accelerometer/GyroscopeSTMicroelectronics LSM6DS3 InvenSense ICM-40607
USB-C Power Delivery Rohm M92T36
Battery Charge ManagementTI BQ24193
USB3/DP 1.2 Matrix Switch Pericom PI3USB30532
Nintendo Secure MicrocontrollerB1633 GCBRG HAC STD T1001216B1834 GCBRG HAC STD T1439218 B2103 GCBRG HAC STD T2004220A2
Temperature sensorTexas Instruments TMP451

Het artikel volgt de volgorde waarin je de componenten zou tegenkomen tijdens een teardown. Eerst bespreek ik kort de shroud. Hierna vind je een hoop informatie over het moederbord en sub-board van de OLED Switch, om te dan te eindigen met 'de rest' die rond en achter het moederbord verstopt zit.

De metalen shroud

Het eerste wat je tegenkomt bij het openen van een Switch is de metalen shroud die alle componenten afdekt. Op eerste zicht lijkt deze grotendeels hetzelfde. Toch is er één opvallend verschil dat ik even wou bespreken: de aanwezigheid van de WiFi en BlueTooth antennes.

Bij de modellen uit 2017/2019 bevonden deze antennes zich onder de shroud. Twee kabels werden vanaf het moederbord getrokken die eindigden met een klein PCB’tje met daarin de antennes.
https://tweakers.net/i/Mz1lbZIZmU282I7xM8vhu9-fhWQ=/234x176/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/f/image/2UvNOI3dwkjY1PLUDV0I1qOh.webp?f=fotoalbum_medium
De antennes van de oude Switch modellen

Het OLED model heeft een veranderde antenne-setup. Zoals reeds naar gehint in testrapporten door de Amerikaanse FCC, gebruikt Nintendo nu twee LDS antennes - een techniek waarbij antennes met een laser geprint worden op speciaal daarvoor ontworpen behuizingen (uitgebreidere verklaring, voorbeeld van hoe dit bij een smartphone behuizing er uit kan zien) Deze zijn opnieuw met flex kabels aan het moederbord bevestigd. Op de foto hieronder zie je dat deze flex kabels nu over de metalen shroud geleid worden om te eindigen bij de twee antennes die op de shroud geprint zijn. Vermoedelijk hebben we het hier opnieuw over een keuze die plek binnen de behuizing moest helpen besparen.

https://tweakers.net/fotoalbum/image/QT33lmug2zbKk2GE9hPtrEKg.png

Of deze nieuwe antennes ervoor gaan zorgen dat draadloze signalen beter door de OLED consoles opgepikt zullen worden, valt nog te zien. Tests van onder andere de FCC en de Taiwanese regulator NCC suggereren een lichtjes betere ontvangst. De vraag is of daar in de praktijk veel van overblijft, gezien de Joy-Cons ongewijzigd blijven.

Antenna gain, WiFi + BlueTooth enabled
FrequentieNintendo Switch 2019Nintendo Switch OLED
2.4 GHz-0.70 dBi+0.30 dBi
5GHz+3.31 dBi+4.04 dBi

Bron: OLED tests, 2019 tests NCC, OLED tests FCC, 2019 tests FCC

Het moederbord van de Switch

De Switch OLED heeft een main PCB ('HEG-CPU-01') en een sub-PCB ('HEG-SUB-01'). Deze sub is volledig nieuw en bevat de SD kaartlezer en de gamecard lezer. De layout van het moederbord is significant veranderd met aanpassingen aan een aantal connectoren en een hoop chips die verplaatst zijn. Het eMMC Flash geheugen zit nu op de achterkant van het moederbord, terwijl het vroeger op een eigen module met PCB'tje zat.
Side-B van het moederbord:
Op deze kant vinden we zes belangrijke componenten:
 1. de Tegra X1;
 2. het RAM geheugen van Samsung (of Micron*);
 3. de Realtek geluidschip;
 4. de WiFi/BT module;
 5. de Maxim Integrated MAX77812 switching regulator;
 6. de BQ24193 battery charge manager.
https://tweakers.net/i/PDRCjtbDnGrrXJfinE0fvCf626M=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/4gcEYUh6uNnuHv4d18H18MwU.png?f=user_large
Klik om te vergroten

Hoewel de layout veranderd is, waren de meeste chips ook aanwezig op vorige Switch modellen. Het RAM geheugen is een andere module, maar heeft op alle belangrijke punten dezelfde specificaties als de revisie uit 2019: 2GB LPDDR4X geheugenmodules met een snelheid van 4266 Mbps. De nieuwe module is gerated voor een iets kleiner temperatuurbereik.

*Merk op dat de meeste OLED teardowns toestellen met RAM van Samsung tonen. Ze zijn echter niet de enige supplier: in een video van Modern Vintage Gamer viel op dat zijn OLED model geheugen van Micron gebruikt (met serienummer ihf47 d9xrr op de chip).


Side-A van het moederbord:
Hier vinden we acht chips:
 1. de USB3/DP1.2 switch;
 2. een custom Nintendo secure MCU;
 3. het eMMC geheugen;
 4. een onbekende TI 168 (?);
 5. een power mangement IC, de Maxim Integrated MAX77620;
 6. de temperatuur sensor; (7) de M92T36 USB-PD controller;
 7. de nieuwe gyroscoop/accelerometer.
https://tweakers.net/i/XT4YZCqUOBrHLPk-RI6Xqob1XsY=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/1UTwZQAiNJot1KyVs7TYpsCR.png?f=user_large
Klik om te vergroten


Zoals al eerder gezegd, is het interessant dat Nintendo het eMMC geheugen heeft verplaatst naar het moederbord. In vorige modellen zat het 32GB geheugen op een aparte module die aan het PCB verbonden werd met een connector.

Er zit verder een nieuwe gyroscoop/accelerometer in het OLED model. Voor zover ik weet (en ik heb het niet in detail uitgezocht) is deze TDK InvenSense ICM-40607 functioneel gelijkaardig aan de vorige chip van ST Microelectronics. Mogelijk kon TDK gewoon meer chips leveren.

Nintendo gebruikt nog steeds dezelfde USB 3.2 Gen1/DP1.2 Crossbar Switch. Deze crossbar - verantwoordelijk voor het wisselen tussen het interne scherm en een TV via HDMI - ondersteunt 'slechts' DisplayPort 1.2, wat net genoeg bandbreedte heeft om tot 4K 60Hz met HDR te leveren. Interessant genoeg wordt de Pericom PI3USB30532 end-of-life in 2022, waardoor het te verwachten is dat in een volgend Switch model deze chip eindelijk vervangen wordt.

Een touch panel controller heb ik trouwens niet gezien. Bij het nieuwe OLED scherm is de digitizer echter in het scherm geïntegreerd, wat mogelijk invloed heeft op de aansturing.

Update: Op de plek van de 'onbekende TI 168' vindt iFixit een Samsung S2DOS04 PMIC. Zelfs een oppervlakkige vergelijking van de foto's bevestigt dat het niet om dezelfde chip gaat en dat Nintendo hier dus - net zoals bij het RAM - twee verschillende leveranciers voor een gelijkwaardig onderdeel gebruikt.

Het 'sub' board

Op onderstaande foto heb ik het 'sub' board aan de linkerkant even gehighlight. Bovenaan, aan de achterkant van het sub-bord, zit de gamecard lezer. Onmiddellijk rechts ernaast vinden we de headphone jack. Onderaan het bord zie je de SD-kaart lezer - die bij de modellen uit 2017 en 2019 nog op een apart bordje dat boven de aluminium cover in de Switch geplaatst werd.

Deze aanpassingen zijn gemaakt om meer ruimte in de diepte te maken in de behuizing voor de scharnieren van de nieuwe kickstand. Helaas zal het hierdoor waarschijnlijk lastiger worden om deze lezers te vervangen, want ze lijken op het nieuwe bord gesoldeerd.

https://tweakers.net/i/oAC4QSFr0EKlLf6uESDzsNaHp2Q=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/Nz15oiSKgSef7gjR7jy1oOSi.png?f=user_large

Achter het moederbord

Om je even te helpen oriënteren: helemaal op de achterkant van deze foto bevindt zich de voorkant - dus het scherm - van de Switch.

https://tweakers.net/i/38aikDC1IyJuoTwJRzMalHiCe1Y=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/WvBBddwFgDvKgrbIBCChxesE.png?f=user_large
Klik om te vergroten


Zoals ik in deel 1 van de teardown-analyses al vermeldde, zijn de speakers veranderd van een open naar gesloten-stijl speakers. Je ziet dus enkel de kabels en de behuizing waar de speaker zich in bevindt.

https://tweakers.net/i/b6XTuTyInTVjjXaFmbAMY9SyswI=/full-fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/aDBXWw8NJX4tDWVdVWgzenab.jpg?f=user_large
Foto: iFixit


Het OLED scherm is een grote aanpassing van de LCD schermen in de vorige modellen. Niet alleen is het scherm gemaakt van glas, ook zit de digitizer verwerkt in de display unit. Dit betekent dat er maar één kabel van het scherm naar het moederbord gaat. Het betekent ook dat je meteen een volledig scherm zal moeten vervangen als één van de componenten defect is. Een reparatie wordt zo duurder en lastiger om uit te voeren - de kans dat je het glazen scherm breekt bij een volledige teardown, wordt een stuk realistischer.

Op deze foto's kan je het verder niet zien, maar de joy-con rails hebben slechts drie schroeven nu tegenover vijf vroeger.


Vragen? Ik ben geen expert maar stel gerust. Heb je een fout gezien of een interessante toevoeging? Laat het zeker weten in de comments.


Bronnen:
Chinese teardown video - alle bewerkte screenshots uit het artikel komen uit deze video tenzij anders vermeldt.
iFixit teardown: (artikel - YouTube).

Switch OLED binnenstebuiten gehaald: wat leren we uit de eerste teardowns?

Door JackAvery op dinsdag 5 oktober 2021 14:20 - Reacties (8)
Categorieën: Console, Nintendo, Views: 5.210

Update 07/10/2021: Info toegevoegd over het OLED scherm.
Update 08/10/2021: Info toegevoegd over de speakers.
Update 08/10/2021: Info over SoC en RAM toegevoegd.
Update 11/10/2021: Info over de ethernetaansluiting toegevoegd. Check ook even Deel 2 van deze teardownanalyse, waarin ik focus op het moederbord van de console zelf.
Update 13/10/2021: Macronix CMOS Flash chip op het dock bevestigd. Beperkte info over de ethernet controller gevonden. Artikel aangepast.


Deze vrijdag lanceert de volgende revisie voor de Nintendo Switch - het zogenaamde 'OLED' model. De afgelopen week zijn er al redelijk wat van deze consoles in het wild gespot, met de nodige YouTube video's die deze nieuwe revisie vergelijken met de modellen uit 2017 en 2019.

Hoewel er natuurlijk veel valt te zeggen over de eigenschappen van de nieuwe OLED SKU voor de gewone gebruiker, raad ik je vooral aan om hiervoor eens wat video's te gaan bekijken en zelf te beslissen of dit nieuwe model iets voor jou is. Zelf zou ik de videoreeks van Kevin Kenson aanbevelen (playlist) die best in detail gaat over alle veranderingen en o.a. ook een heel mooie vergelijking heeft gemaakt van hoe games op het nieuwe scherm er uit zien. Ik bespreek in dit artikel enkele details van het scherm, de console zelf, en tenslotte het nieuwe dock.

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig wie dit model gaat kopen en wat jullie er van vinden (laat gerust weten in de comments!), maar voor dit artikel wou ik niet gewoon die info herhalen. Het leek me daarom interessant om met een semi-technische insteek te gaan kijken naar wat er intern veranderd is. Helaas is nog lang niet alle informatie beschikbaar, maar ik hoop toch zo al een overzicht te geven van wat we al weten.

Lees verder »

Nintendo kwartaalcijfers: 4.45 miljoen consoles, 45 miljoen software

Door JackAvery op donderdag 5 augustus 2021 14:25 - Reacties (6)
Categorieën: Financiëel/Sales, Nintendo, Views: 2.464

Het is weer financiële resultatentijd. Na mijn vorige post over hoe Sony's Game & Network Services groep presteerde, presenteer ik jullie nu de cijfers van Nintendo. Hun eerste kwartaal van het boekjaar 2022 gaat over de drie maanden tot 30 juni. Voor ik in de details duik, even snel de hoogtepunten:
 • Hardware: dit kwartaal verscheepte Nintendo 4.45 miljoen consoles (3.31 standaard SKU, 1.14m Lite model). Life-to-date 89.04 miljoen Switches verkocht.
 • Software: life-to-date 632.4 miljoen units software (n.b. dit gaat enkel om software met een fysieke release).
 • Omzet: 322.6 miljard Yen (€2.4 miljard), een daling van 10% t.o.v. het pandemiekwartaal april-juni 2020.
 • Operationele winst: 119.7 miljard Yen (€0.91 miljard), -17.3% t.o.v. april-juni 2020. Brutowinst ratio van het bedrijf ligt op 59.8%
Voor zij die het forum lezen: dit is grotendeels een crosspost van mijn forumpost in het Algemene Switch topic. Op enkele extra grafieken na hoef je dit dus niet opnieuw te lezen ;)

Lees verder »

Nintendo Switch OLED: marktfunctie, doelgroep, prijsstelling

Door JackAvery op woensdag 7 juli 2021 15:04 - Reacties (6)
Categorieën: Console, Nintendo, Views: 3.436

Gisteren kwam Nintendo uit het niks met de langverwachte aankondiging van hun nieuwe Switch model. Helaas voor sommigen (inclusief mezelf) brengt het nieuwe OLED model nog geen upgrade die je een boost geven in CPU/GPU kracht, maar toch heeft deze premium SKU best wat te bieden. Het valt me op dat regelmatig de vraag gesteld wordt waarom Nintendo eigenlijk dit model releast. Gezien deze vraag vaak uit de hoek van huidige Switch eigenaren komt, is deze eigenlijk niet zo gek, en het leek me interessant om dit te proberen beantwoorden.Lees verder »