Alles wat te maken heeft met de financiële kant van de videogames industrie. Verkoopscijfers, kwartaalverslagen, ...

Productietekorten beperken consoleleveringen Nintendo: kwartaalcijfers juli-september 2021

Door JackAvery op donderdag 4 november 2021 13:07 - Reageren is niet meer mogelijk
Categorieën: Console, Financiëel/Sales, Nintendo, Views: 1.637

Het is weer tijd voor Nintendo's kwartaalcijfers. Deze keer bespreek ik de periode juli tot september 2021. Om te starten wat highlights:
  • Net sales dalen met 26,68% naar 2.306 miljard euro voor dit kwartaal in vergelijking met het Q2 van het vorige fiscale jaar. Operationele winst daalt daarom ook naar 0.766 miljard euro (-31.65%). De reden is eenvoudig: minder verkopen door het uitzonderlijke jaar vorig jaar.
  • Hardware: 3.83 miljoen verscheepte consoles (3.14m gewone Switches, 0.7m Lites) - een zeer significante daling. Vooral Switch Lite doet het zwakker.
  • Software: 48.6 miljoen verkochte games (excl. digital only games) - een lichte daling. Gemiddeld zijn er nu 7.3 games per console verkocht (excl. digital only games).
  • Mario Kart 8 Deluxe breekt het record van Mario Kart Wii. De Switch release van MK8 heeft nu 38.74 miljoen exemplaren verkocht en is hiermee nu zowel de bestverkochte Mario Kart game als de bestverkochte Switch game.
  • Voorspellingen: Nintendo past de hardware voorspelling naar beneden aan en verwacht nu 24 miljoen Switches te verschepen tijdens dit fiscale jaar. De schuldige is de globale situatie m.b.t. chiptekorten. Software voorspellingen worden omhoog aangepast naar een voorspelling om 200 miljoen stuks software op het Switch platform te verkopen (+10 miljoen).

Hardware

We zien duidelijk een dalende trend: niet alleen verkocht Nintendo minder consoles dan in Q2 van het vorige fiscale jaar - wat te verwachten was, tenslotte heeft Animal Crossing vorig jaar een hoop consoleverkopen veroorzaakt. Ook de cijfers tegenover het eerste kwartaal van dit jaar zijn lager - wat te wijten lijkt aan problemen met de productie. Net zoals de rest van de technologieindustrie is Nintendo niet immuun voor de globale componententekorten. Verder had mogelijk de aankondiging van het OLED model in juli een impact op de verkoopcijfers van dit kwartaal. Nintendo meldt wel dat de eerste OLED leveringen aan de winkels in het cijfer voor de hybride Switch console al inbegrepen zijn.

Opvallend is ook dat de verhouding tussen de leveringen van Switch en Switch Lite consoles aan het veranderen is. Op regionaal vlak zien we vooral dat in Japan en in Europa er minder Lites geleverd worden. Voor Europa wijt Nintendo dit aan voorraadtekorten.Life-to-date zijn er nu 92.87 miljoen Switches verkocht. Op het huidige tempo kunnen we verwachten dat de Switch de totale verkopen van de Wii inhaalt tijdens het huidige fiscale jaar. In 2022 zou de console de PS4 verkopen kunnen inhalen.

Door de componenttekorten in de productie is Nintendo genoodzaakt om zijn voorspellingen voor het volledige fiscale jaar aan te passen: in plaats van 25.5 miljoen verwacht het bedrijf nu 24 miljoen consoles te verschepen. CEO Furukawa verwacht dat er niet voldoende voorraad gaat zijn tijdens de kerstperiode om de vraag te doen stillen:
“At this moment, I don’t see a sign of the component shortages recovering,” Nintendo President Shuntaro Furukawa said after the earnings release. The company will not be able to produce enough Switch units to satisfy demand and may need to revise its outlook again if the situation changes drastically, he added.

Software

Er werden het voorbije kwartaal 48.6 miljoen games aan de man gebracht, een daling van 2.45% tegenover de periode juli-september in 2020. De vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019 is wel zeer gunstig (+35.49% software sales). Al bij al kunnen we stellen dat de softwareleveringen weinig te lijden hebben onder de beperkingen van de hardwareverkoop.

Tijdens de eerste helft van dit fiscale jaar zijn er al 18 games die meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht hebben. 14 hiervan zijn first-party games. Hieronder vind je een aantal updates (in miljoen units):

GameSales Q2 FY22Sales LTD
The Legend of Zelda: Skyward Sword HD3.63.6
New Pokémon Snap*0.122.19
Mario Kart 8 Deluxe 1.66
38.74
Mario Golf: Super Rush0.61.94
Animal Crossing: New Horizons 0.96
34.85
Ring Fit Adventure 0.9512.21
Super Mario 3D World + Bowser’s Fury0.77
7.45
Miitopia 0.331.37
Super Smash Bros. Ultimate 0.9425.71
Super Mario Party0.7616.48
The Legend of Zelda: Breath of the Wild0.9324.13
Super Mario Odyssey 0.5521.95
Pokémon: Let's Go, Pikachu / Eevee
0.2613.83
Splatoon 20.2312.68
Pokémon Sword/Shield
0.7922.64
New Super Mario Bros. U DeluxeH1 FY2021: 1.0311.48

*New Pokémon Snap cijfers exclusief Japanse sales, waar het spel wordt uitgegeven door The Pokémon Company

De periode juli tot september was zeer rustig qua releases voor Nintendo met slechts twee titels: The Legend of Zelda: Skyward Sword HD en WarioWare Get It Together!. Skyward Sword HD scoorde een degelijke start met 3.6 miljoen verkopen en werd hiermee de bestverkochte Nintendo game tijdens het zomerkwartaal. Van WarioWare vinden we geen cijfers terug, wat betekent dat van het spel minder dan 1 miljoen exemplaren geleverd zijn.

Zoals gewoonlijk zien we verder bij Nintendo dat de evergreen games het goed doen: Breath of the Wild, Smash, Animal Crossing, Super Mario Party, Ring Fit... zijn allemaal van de partij. Super Mario 3D World verkocht het afgelopen kwartaal meer dan Super Mario Odyssey. Mario Kart 8 Deluxe behaalt een record: van het spel zijn nu officieel meer games verkocht dan vorige recordhouder Mario Kart Wii (37.38m sales).

De verkopen van New Pokémon Snap worden zonder de Japanse leveringen gerapporteerd, waar het spel door The Pokémon Company uitgegeven wordt. Het laatste bekende verkoopscijfer dat we uit Japan hebben was 276.800 fysieke verkopen.

Verder opvallend: aan het huidige tempo haalt Pokémon Sword/Shield binnenkort de levenslange verkopen van Gold/Silver in. Hiermee kan het de tweede bestverkochte Pokémon game ooit worden. De vraag is echter in hoeverre Brilliant Diamond/Shining Pearl en Pokémon Legends Arceus de verkopen van Sword/Shield beïnvloeden.

Digitaal
68.3 miljard Japanse Yen (= 0.52 miljard Euro) van de softwareomzet was digitaal. We merken kwartaal op kwartaal een lichte daling in digitale verkopen (-3.12%) die ongeveer correleert met de algehele daling in software verkopen. Interessant om te zien is dat de verhouding van digitale tot fysieke verkopen ook een beetje daalt: digitale omzet vertegenwoordigde tijdens Q2 FY20 43.2% van het totaal, wat toch verrassend laag is.

Mobile & IP

Inkomsten van Mobile & IP zien een lichte daling naar 12.302 miljard Japanse Yen (€ 94 miljoen). Jaar-op-jaar is dit een daling van 3.8%. Nintendo meldt dat voor de eerste helft van het jaar de inkomsten van royalties gestegen zijn, en dat de daling te wijten is aan het krimpen van de inkomsten uit smart-device content.Financiëel

De omzet daalt met 26,68% naar 2.306 miljard euro voor dit kwartaal in vergelijking met het Q2 van FY2020/21. De operationele winst daalt daarom ook naar 0.766 miljard euro (-31.65%). De reden van deze dalingen is eenvoudig: minder verkopen in vergelijking met het uitzonderlijk goede coronajaar in combinatie met de Animal Crossing piek. Stijgende verkoops- en administratieve kosten eten verder in de operationele winst. Desondanks verdient Nintendo nog steeds heel aardig, met een operational profit ratio van 35.2% over het laatste half jaar.Hieronder vind je de verdeling van de omzet per segment. Let op, ik gebruik hier cijfers voor het afgelopen half jaar, niet het laatste kwartaal. Switch-gerelateerde inkomsten bedragen 93% van de totale omzet.Zoals al vermeldt in het Hardware segment heeft Nintendo haar voorspellingen voor hardware verkopen neerwaarts aangepast naar 24 miljoen verscheepte consoles voor het lopende fiscale jaar. Desondanks verwacht het bedrijf nog steeds een omzet van 1600 miljard Japanse Yen, onder andere omdat ze verwachten meer software te verkopen (200 miljoen units voor dit fiscale jaar). De winstprognoses zijn zelfs lichtjes omhoog bijgesteld (+20 miljard JPY voor de operationele omzet, +10 miljard JPY nettowinst). Om deze redenen zal ook de dividenduitkering van het aandeel licht stijgen.

Research & Development
Wat R&D uitgaves betreft blijft de stijgende trend zich handhaven. Nintendo geeft hier momenteel geen verklaring voor, maar het is wel zo dat het bedrijf blijft uitbreiden en dat ontwikkelkosten van games blijven stijgen.Advertising
Net zoals vorig kwartaal blijven de advertentieuitgaves stijgen. Logisch: Nintendo bereidde zich vorig kwartaal voor op de lancering van de Switch OLED. Ook is het gewoon zo dat hoe groter je bestaande publiek wordt, hoe meer moeite het kost om nieuwe gebruikers aan te trekken naarmate de markt verzadigd raakt.

PS5 verkoopt 13.4 miljoen keer en zorgt voor beste Q2 ooit: kwartaalresultaten Sony G&NS Q2 FY2021

Door JackAvery op donderdag 28 oktober 2021 11:31 - Reageren is niet meer mogelijk
Categorieën: Console, Financiëel/Sales, Sony, Views: 1.906

Na een jaar vol lockdowns blijft de games industrie in 2021 goede resultaten publiceren. Zo ook Sony's Game & Network Services - beter bekend als de PlayStation divisie. Uit de cijfers die eerder vandaag door Sony gecommuniceerd werden, blijkt dat PlayStation in dit tweede kwartaal van het fiscale jaar 2021 de beste omzet ooit draaide voor een niet-kerst kwartaal. Dit resultaat werd grotendeels bereikt dankzij een groei in hardware verkopen tegenover vorig jaar.

https://tweakers.net/i/MtH4sWk9Sf8h23TNTLtH8DS_9y0=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/43sGmDO3m6tnLZOPUEqumyYr.png?f=user_large

Lees verder »

Nintendo kwartaalcijfers: 4.45 miljoen consoles, 45 miljoen software

Door JackAvery op donderdag 5 augustus 2021 14:25 - Reacties (6)
Categorieën: Financiëel/Sales, Nintendo, Views: 2.464

Het is weer financiële resultatentijd. Na mijn vorige post over hoe Sony's Game & Network Services groep presteerde, presenteer ik jullie nu de cijfers van Nintendo. Hun eerste kwartaal van het boekjaar 2022 gaat over de drie maanden tot 30 juni. Voor ik in de details duik, even snel de hoogtepunten:
  • Hardware: dit kwartaal verscheepte Nintendo 4.45 miljoen consoles (3.31 standaard SKU, 1.14m Lite model). Life-to-date 89.04 miljoen Switches verkocht.
  • Software: life-to-date 632.4 miljoen units software (n.b. dit gaat enkel om software met een fysieke release).
  • Omzet: 322.6 miljard Yen (€2.4 miljard), een daling van 10% t.o.v. het pandemiekwartaal april-juni 2020.
  • Operationele winst: 119.7 miljard Yen (€0.91 miljard), -17.3% t.o.v. april-juni 2020. Brutowinst ratio van het bedrijf ligt op 59.8%
Voor zij die het forum lezen: dit is grotendeels een crosspost van mijn forumpost in het Algemene Switch topic. Op enkele extra grafieken na hoef je dit dus niet opnieuw te lezen ;)

Lees verder »

Sony Playstation kwartaalcijfers: Q1 FY2021 getekend door meer hardware, minder software

Door JackAvery op woensdag 4 augustus 2021 11:17 - Reageren is niet meer mogelijk
Categorieën: Console, Financiëel/Sales, Sony, Views: 1.777

Voor het eerste kwartaal van dit nieuwe fiscale jaar heeft Playstation – ook bekend als Sony’s Games & Network Services branche – een moeilijke taak: de vergelijking aangaan met de periode april tot juni 2020. Zoals uit de cijfers zal blijken, heeft het zich aardig aan deze taak gewijd: de omzetscijfers zijn stabiel gebleven met dank aan de sterke resultaten van de PS5 hardware. De operationele winst hield echter niet helemaal onverwacht niet stand. Net zoals bij Microsoft tekent Sony daar een daling op die gedeeltelijk kan verklaard worden door zakkende third-party software verkopen.

Een aantal van de hoofdpunten wat betreft de financiën, hardware en software vind je hieronder.Lees verder »