Nintendo Switch OLED: marktfunctie, doelgroep, prijsstelling

Door JackAvery op woensdag 7 juli 2021 15:04 - Reacties (6)
Categorieën: Console, Nintendo, Views: 3.436

Gisteren kwam Nintendo uit het niks met de langverwachte aankondiging van hun nieuwe Switch model. Helaas voor sommigen (inclusief mezelf) brengt het nieuwe OLED model nog geen upgrade die je een boost geven in CPU/GPU kracht, maar toch heeft deze premium SKU best wat te bieden. Het valt me op dat regelmatig de vraag gesteld wordt waarom Nintendo eigenlijk dit model releast. Gezien deze vraag vaak uit de hoek van huidige Switch eigenaren komt, is deze eigenlijk niet zo gek, en het leek me interessant om dit te proberen beantwoorden.De Switch OLED: een overzichtje

Nintendo’s laatste telg brengt een aantal kwaliteitsupgrades zoals een groter (en vermoedelijk helderder) OLED scherm, extra intern geheugen, een significant betere kickstand, een dock met geïntegreerde ethernetaansluiting en een upgrade voor de speakers. Met de nieuwe SKU komt ook een optie voor een exclusief kleurtje waar al lang vraag naar was: een wit-zwarte Switch. Natuurlijk kan ook een neon model niet ontbreken – de meest verkochte Switch kleur. Een specs vergelijking met de vorige modellen vind je in de onderstaande tabel:

Switch OLEDSwitch (2019)Switch (2017)
CPU/GPUNvidia Tegra X1+Nvidia Tegra X1+Nvidia Tegra X1
Scherm7" OLED (720p)6.2" LCD (720p)
Afmetingen102 mm x 242 mm x 13,9 mm102 mm x 239 mm x 13,9 mm
Gewicht320g / 420g 297g / 398g
Batterijduur4,5 - 9 uur4,5 - 9 uur2.5 - 6.5 uur
Dock2x USB, HDMI, ethernetHDMI, 3x USB
KickstandOver de hele lengte, aanpasbare kijkhoekTer hoogte van micro-SD slot
Audio2 verbeterde front speakers2 front speakers
Opslaggeheugen64 GB32 GB
Prijs€ ? / 349 USD / JPY 37.980 €329 / $299 / JPY 32.980Productpositionering van de Switch OLED

Hoewel de prijsstelling in Europa nog niet helemaal zeker is, lijkt het erop dat het nieuwe OLED model een premium van 20 tot 50 euro gaat kosten bovenop de prijs van de ‘standaard’ Switch. Het model wordt dus gepositioneerd boven de Switch en de Switch Lite.

Nintendo lijkt hier dezelfde strategie als bij vorige handheldgeneraties te volgen. Laat me even een analogie maken met de 3DS. De originele 3DS lanceerde onder veel fanfare in 2011. Toen bleek dat Nintendo te hoog had gemikt met hun introductieprijs, volgde na vijf maanden reeds een forse prijsdaling. Nog geen anderhalf jaar later kwam Nintendo reeds met hun eerste revisie: de 3DS XL. De XL vervulde verschillende functies: het o.a. verbeterde de ergonomie van de handheld en lokte nieuwe gebruikers met een groter, beter scherm en langere batterijduur. Ook was het een excuus voor Nintendo om de gemiddelde verkoopprijs van de 3DS handhelds omhoog te schroeven: de 3DS XL kostte bij introductie namelijk € 199. In 2013 bediende Nintendo dan weer de onderkant van de markt met de lancering van de Nintendo 2DS, een budgetmodel zonder clamshell design dat voornamelijk gericht was om cadeau te geven aan jongere kinderen.

Bij de Switch zien we een heel gelijkaardig stramien. Twee jaar na de lancering van hun ‘core model’ komt Nintendo in 2019 met een budgetmodel – de Switch Lite. Tegelijkertijd reviseert men het standaardmodel met een die shrink van de interne componenten waardoor een langere batterijduur van de Switch mogelijk wordt. In tegenstelling tot de 3DS verkoopt de Switch aan een veel hoger tempo wereldwijd, waardoor Nintendo geen heil ziet in een prijsverlaging. Met de introductie van de Switch OLED in oktober 2021 vult het bedrijf nu de ‘premium’ vak van hun line-up binnen het Switch merk.

Wat voor functie vervult het OLED model?

Net zoals bij de 3DS XL zijn er meerdere ideeën achter de introductie van het OLED model. De basis is heel eenvoudig: het op gang houden van het huidige momentum door productdiversificatie. Nintendo kan de userbase verder uitbreiden door een extra keuze te introduceren: basic (de Lite), het 'standaard' model (2019 Switch), en nu een luxe product met OLED. Hier zitten meerdere voordelen aan vast
  1. Sommige mensen gaan de prijs van de 'gewone' Switch positiever zien omdat deze goedkoop lijkt ivm het luxe model, en worden misschien overtuigd om toch een te kopen.
  2. Sommige mensen zien een reden om te upgraden en verkopen of geven hun oude Switch door aan familie/vrienden/...
  3. Een nieuwe productlancering kan mindshare doen behouden.
  4. Een (klein) percentage van je nieuwe gebruikers betaalt nu meer voor hun console, waardoor de gemiddelde omzet per klant stijgt, en vermoedelijk ook Nintendo’s marges op hardware. Ik verwacht eigenlijk niet dat de Switch OLED veel duurder is om te produceren dan het standaard model.
Punten één tot drie hebben voornamelijk als doel om ervoor te zorgen dat de vraag naar het Switch platform in het algemeen weinig tot niet daalt door middel van productdifferentiatie. Zo verlengt Nintendo de productcyclus van de Switch en houdt het zijn hardware omzet voor het komende boekjaar hoog. Tegelijk introduceert het met de OLED SKU tegelijkertijd een middel om de gemiddelde aankoopprijs te verhogen, zo zegt ook analist Mat Piscatella.

Bovenstaande grafiek demonstreert het principe van de levenscyclus van een product en het gehoopte effect van productdifferentiatie (bron: Productfolio)

De vraag die logisch hierop volgt is natuurlijk: wie gaat het OLED model kopen?. Ik volg hier analist Daniel Ahmad dat er twee interessante categorieën zijn die vermoedelijk de bulk van de OLED aankopen gaan representeren: nieuwe gebruikers en Switch Lite eigenaren. Behalve die twee groepen zie ik ook nog mogelijkheden voor families die het aantal Switch consoles in het huishouden willen uitbreiden. Iemand die nog geen Switch heeft, kan bijvoorbeeld makkelijk een meerwaarde zien in een groter en significant beter scherm of in extra opslaggeheugen.

Voor mensen die reeds een hybride model bezitten en voornamelijk docked spelen, is het OLED model dan weer minder interessant. Op de verdubbeling van het interne opslaggeheugen en de ethernetpoort na zijn de meeste upgrades – het nieuwe scherm, de verbeterde kickstand, de veranderde speakers… - eigenlijk vooral interessant bij handheld en tabletop gebruik. Geen van deze veranderingen is significant genoeg voor iemand die reeds een 2017 of 2019 model aan de TV heeft hangen.

Prijs en verwachtingen

Hoewel in Europa Nintendo geen aanbevolen prijs geeft en we nog geen exhaustief overzicht hebben van pre-order prijzen, wijzen de eerste signalen er op dat winkels binnen de EU ongeveer 349 tot 369 euro voor het OLED model gaan vragen. Dit is met andere woorden een premium van ongeveer 50 euro, afhankelijk van welke prijs je als ‘normaal’ beschouwt voor de gewone Switch.

Persoonlijk vind ik dit een relatief grote prijsstijging voor wat je er voor krijgt, maar tegelijkertijd vervult de prijs zijn doel erg goed: het is een klassieke ‘upsell’ om de klant te verleiden een duurder product te kopen. De ene persoon gaat hier een duidelijke premium meerwaarde in zien, de andere zal hierdoor net het standaard model aantrekkelijker vinden door de lagere prijs.

Zoals eerder gezegd, het hoofddoel is niet perse om veel huidige hybride Switch gebruikers te doen upgraden, maar om een aanlokkelijk alternatief te bieden voor nieuwe gebruikers en handheld gamers met een Switch Lite. Het is geen toeval dat de meeste upgrades in het OLED model voornamelijk relevant zijn voor mensen die hun Switch on the go willen gebruiken. Dat betere scherm is een grote meerwaarde voor zij die bijvoorbeeld graag in de tuin of buitenshuis een spelletje willen spelen.

Net zoals de Switch Lite is de intentie van het OLED model om de user base verder uit te breiden. Omdat functioneel de gewone Switch en de OLED editie zeer gelijkaardig zijn, verwacht ik wel dat de adoptieratio van deze nieuwe SKU relatief laag zal zijn. Mogelijk gaan we het hier hebben over tien tot vijftien percent van de totale verkopen per jaar, ongeveer de helft van het Switch Lite budgetmodel.

Ter illustratie: de breakdown tussen Switch en Switch Lite verkopen voor het afgelopen fiscale jaar en de volledige verkopen sinds 2017. Hou er rekening mee dat de Lite pas in 2019 uitgekomen is.


En wat dan met die geruchten?
Aan de ene kant zijn een hoop geruchten met het OLED model bevestigd: het model heeft inderdaad een 7”OLED scherm, de joycons zijn nog steeds compatibel, het nieuwe dock heeft inderdaad een ethernetaansluiting en de kickstand komt zoals voorspeld langs de hele lengte van de Switch te liggen.

Anderzijds zijn er de geruchten die wijzen op een krachtigere Switch met ondersteuning voor 4K output en DLSS. Het is overduidelijk dat de Switch OLED nog steeds dezelfde Tegra X1 SoC gebruikt als de modellen uit 2019. Een fractie van het internet stond bijgevolg in vuur en vlam omdat de “leakers het fout hadden”. Het lijkt nochtans vrij duidelijk dat de geruchtenpuzzelaars uit alle stukjes informatie die ze kregen, slechts één verkeerde conclusie trokken: alle info die ze hadden, heeft geen betrekking op één model, maar op meerdere SKU's. Dit is mijn interpretatie om de simpele reden dat er teveel betrouwbare bronnen zijn met de claim dat een nieuwe SoC in ontwikkeling is. Een niet-exhaustief lijstje:
  • Betrouwbare Nvidia leaker kopite7kimi leakte het modelnummer (T239) en een codenaam (Dane) van wat de nieuwe Switch SoC zou moeten worden. Hiermee ligt het min of meer vast dat de nieuwe SoC gebaseerd wordt op het Orin platform.
  • LinkedIn vacatures van Nvidia in juli 2020 en februari 2021 voor posities die rechtstreeks gelinked kunnen worden aan game consoles en AI.
  • Claims van NateDrake en journalist Imran Khan dat er reeds dev kits gericht op de nieuwe SoC in het wild te vinden zijn
  • Bloomberg claimt al sinds september 2020 dat Nintendo third-party devs vraagt om hun games voor te bereiden op 4K output.
De timing van een 'echte' upgrade is echter verre van zeker nu Nintendo de OLED SKU heeft aangekondigd. Verwacht deze dus niet voor 2022. Een upgrade zou echter een logische stap zijn. Opnieuw zien we een aanwijzing in het verleden met de New 3DS. Hypothetisch gezien zou Nintendo op termijn het OLED model kunnen afprijzen naar ~€329, het 2019 model uitfaseren, en van de 'nieuwe Switch' dan het premium product maken. We zijn voorlopig dus nog niet klaar met de nodige speculatie...


Voorlopig liggen de kaarten dus als volgt: op 8 oktober komt tegelijk met Metroid Dread dus het nieuwe Switch OLED model uit. Deze editie lijkt goed gepositioneerd als een premium model dat aantrekkelijk is voor zowel handheld gamers als nieuwe Switch gebruikers. Tegelijkertijd is het een vrij conservatieve, 'veilige' move van Nintendo. Hoe evalueren jullie deze strategie?


Update 08/07/2021: grafiekje toegevoegd ter demonstratie van de product levenscyclus. Sectie over 'voor wie dit model is' uitgebreid.

Volgende: Steam Deck  doelgroep en prijsstellling: Valve hoopt op een nog groter PC publiek 07-'21 Steam Deck doelgroep en prijsstellling: Valve hoopt op een nog groter PC publiek
Volgende: Nintendo breekt winstrecord in jaar met bijna 29 miljoen verscheepte consoles: FY2020-21 resultaten 05-'21 Nintendo breekt winstrecord in jaar met bijna 29 miljoen verscheepte consoles: FY2020-21 resultaten

Reacties


Door Tweakers user NotSoSteady, woensdag 7 juli 2021 15:26

Denk eerder dat Nintendo heeft besloten om de nieuwe soc voorlopig links te laten liggen vanwege de chiptekorten. Momenteel is het de enige console die goed verkrijgbaar is. Ik verwacht dat ze dit voordeel niet willen kwijtraken met het kerstseizoen in het vooruitzicht. Nu hebben ze toch iets nieuws, zonder de nadelen van de tekorten.

[Reactie gewijzigd op woensdag 7 juli 2021 15:27]


Door Tweakers user JackAvery, woensdag 7 juli 2021 15:37

NotSoSteady schreef op woensdag 7 juli 2021 @ 15:26:
Denk eerder dat Nintendo heeft besloten om de nieuwe soc voorlopig links te laten liggen vanwege de chiptekorten. Momenteel is het de enige console die goed verkrijgbaar is. Ik verwacht dat ze dit voordeel niet willen kwijtraken met het kerstseizoen in het vooruitzicht. Nu hebben ze toch iets nieuws, zonder de nadelen van de tekorten.
Dit is zeker een mogelijkheid. Analist Serkan Toto, die ook al sinds 2020 op de Switch upgraded SoC trein zit, gaf de volgende (speculatieve) commentaar voor een Bloomberg artikel vandaag:
"This new Switch looks more like an interim model than a real upgrade to me. This might just be a dummy upgrade until Breath Of The Wild 2 is ready and the component shortage is over next year.”

Door Tweakers user L23, woensdag 7 juli 2021 15:51

Ben benieuwd of de nieuwe dock bij de Switch OLED nieuwe hardware bevat betreft upscaling. Niet dat de Switch OLED daar meer mee kan. Maar zou het logisch vinden dat dit nieuwe dock nog een tijdje mee gaat en dus ook geschikt is voor de toekomstige Switch Pro.

Door Tweakers user JackAvery, woensdag 7 juli 2021 16:35

L23 schreef op woensdag 7 juli 2021 @ 15:51:
Ben benieuwd of de nieuwe dock bij de Switch OLED nieuwe hardware bevat betreft upscaling. Niet dat de Switch OLED daar meer mee kan. Maar zou het logisch vinden dat dit nieuwe dock nog een tijdje mee gaat en dus ook geschikt is voor de toekomstige Switch Pro.
Ik vroeg me dit ook af. Het gaat interessant zijn om de teardowns in oktober te zien. Zo gaan we ook weten hoeveel er van de 'Aula' op dit model toepasbaar is - mij lijkt het geen perfect fit voorlopig.

Door Tweakers user Sméagol, donderdag 8 juli 2021 09:07

Bovenstaande speculatie heb ik ook al voorbij horen komen, en klinkt logisch..

In ieder geval: voor mij niet interessant. Ik heb een LAN adapter en speelzelden handheld.
Ik wil niet zeggen dat ie er nooit komt, maar ik ga 'm niet in Oktober halen.
Een Switch 2 daarentegen had ik direct gepre-ordered.

Door Tweakers user JackAvery, donderdag 8 juli 2021 09:52

Sméagol schreef op donderdag 8 juli 2021 @ 09:07:
Bovenstaande speculatie heb ik ook al voorbij horen komen, en klinkt logisch..

In ieder geval: voor mij niet interessant. Ik heb een LAN adapter en speelzelden handheld.
Ik wil niet zeggen dat ie er nooit komt, maar ik ga 'm niet in Oktober halen.
Een Switch 2 daarentegen had ik direct gepre-ordered.
Idem hier, al twijfel ik nog een beetje omdat (1) ik nieuwsgierig ben naar het scherm en (2) de upgrade in batterijduur tegenover mijn 2017 model wel fijn zou zijn.

In ieder geval, ik zie Nintendo nog steeds op termijn wel komen met de 'echte' upgrade. Dit kan in de vorm zijn van een "Pro" of een "Switch 2"... ik vind dat het verschil tussen die twee eerder een marketingdiscussie is.

Reageren is niet meer mogelijk