Xbox Series X|S lancering na één maand: beschikbare voorraad beperkt lanceercijfers

Door JackAvery op maandag 21 december 2020 11:28 - Reacties (3)
Categorieën: Console, Financiëel/Sales, Microsoft, Views: 4.075

De console-industrie is al decennia cyclisch: om de zoveel jaar introduceert men een product dat een ‘frisse start’ moet voorstellen met betere hardware, nieuwe mogelijkheden voor de software. Hoewel deze cycli sinds de introductie van de PS4 Pro en Xbox One X beginnen te vervagen, was 2020 nog steeds één van die jaren waarin meerdere nieuwe consoles lanceerden. In een vorig artikel had ik het reeds over de PlayStation 5, deze keer nemen we de launch van de nieuwe Xbox Series onder de loep.

Microsoft heeft er deze generatie voor gekozen om niet één maar twee divergerende SKU’s uit te brengen: de Xbox Series X (€499) en de Xbox Series S (€299). Op deze manier kunnen ze vanaf dag 1 een diverser publiek te proberen aan te spreken Ook zet de publisher sterk in op hun Gamepass service om extra interesse en waarde te creëren voor hun ecosysteem. Dit heeft duidelijk succes: meer dan 70% van de mensen die op dag 1 een Series X|S kochten, gebruiken de console met een nieuw of reeds aangemaakt Gamepass abonnement. De keuze om reeds op de lanceerdatum een goedkoper model te introduceren, biedt zo ook een goedkoop instapplatform aan voor Gamepass gebruikers.

Toch zal uit de cijfers hieronder snel blijken dat we het voornamelijk over de Xbox Series X of over de ‘Series’-reeks in zijn geheel zullen hebben. Dit is geen verrassing: exacte cijfers zijn relatief schaars wanneer het Microsoft producten betreft.Onder andere Phil Spencer - Microsofts executive vice president, Gaming - focust liever op de player engagement statistieken dan op hoeveel mensen er nu eigenlijk hun consoles in huis hebben – een vrij logische redenering sinds Microsofts strategische omwenteling naar de focus op Gamepass. Verder neigt het publiek dat een console onmiddellijk in huis haalt meestal naar de fanatiekere individuen die bereid zijn veel geld neer te tellen voor hun hobby’s. Dit maakt Series X momenteel het populairdere product dat de meeste aandacht krijgt.

Welke data is er? UK, Frankrijk, Spanje… maar USA ontbreekt.

Enkele dagen na de Series’ introductie op 10 november, noemde Phil Spencer deze lancering reeds hun beste ooit. Vanzelfsprekend goed nieuws, al moeten we hier ook bij nuanceren dat dit hun eerste wereldwijde lancering was in 40 landen. De benchmark waarmee deze launch vergeleken wordt is de introductie van de Xbox One, welke in 13 landen op 24 uur tijd meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Goed nieuws dus voor Series X|S op wereldwijd vlak. De spreiding van de Xbox Series X|S hardware over zoveel landen lijkt er echter tot geleid te hebben dat in individuele landen meestal geen betere introductiecijfers behaald werden. De data hieronder, die toch voor enkele landen gevonden konden worden, tonen verder dat Microsoft net zoals Sony er niet in geslaagd is om de initiële vraag naar de nieuwe consoles te bedienen.

Het beste nieuws komt uit het Verenigd Koninkrijk: website VideoGamesChronicle.com kopte al vrij snel dat Microsoft het day 1 verkooprecord voor Xbox consoles gebroken had door maar liefst 155.000 units in 24 uur tijd aan de man gebracht te hebben. De Series X vertegenwoordigde twee-derde van de verkochte hardware. Dit resultaat toont dat de UK één van de Europese landen is waar Microsoft een echt sterke positie heeft kunnen vasthouden over generaties heen.

In Frankrijk daarentegen merken we een lichte daling t.o.v. Xbox One. Zoals overal waren ook hier de consoleverkopen beperkt door de voorraad. Hoewel de Franse markt vrij groot is, is het een land waar voornamelijk Sony en Nintendo het goed doen. Het lijkt erop dat Microsoft in Europa vooral het Verenigd Koninkrijk en Duitsland prioriteit heeft gegeven voor de day 1 leveringen. Helaas hebben we geen Duitse data om dit verder te ondersteunen.

Ook in Spanje brak de Series X|S geen record. Regionale games-website Vandal zette de cijfers van de lancering op een rij, en toont daarmee dat Microsoft sinds de introductie van de Xbox 360 meestal gelijkaardige cijfers op launch beschikbaar heeft. Ongeveer 1 op 4 van de geleverde consoles was een Series S. Alle hardware was op dag 1 uitverkocht en Microsoft kon weinig duidelijkheid bieden over wanneer men nieuwe voorraad zou leveren.

Tenslotte wil ik het kort nog even over de Verenigde Staten hebben, en om met de deur in huis te vallen: van de thuisbasis van Microsoft hebben we helaas geen exacte cijfers. Volgens NPD analist Mat Piscatella vestigde Series X|S geen nieuw verkooprecord, maar was alle voorraad van de twee modellen wel onmiddellijk uitverkocht. Het Xbox merk blijft zeer populair in het thuisland en naburige landen zoals Mexico en Canada, wat ook te merken valt wanneer we naar het aanbod en de prijzen op de onafhankelijke handelsplatformen kijken. De trend bij deze consoles blijft dus dezelfde lijn volgen: de beschikbare voorraad bepaalt momenteel hoeveel hardware er verkocht wordt.

Japan: lichte daling t.o.v. Xbox One

In de Japanse markt staat Microsoft al jaren onderaan de wekelijkse hardware verkoopranking: er worden per week meestal slechts enkele tientallen of honderden consoles verkocht. Een uitzondering zijn altijd de lanceerweken van een nieuwe console. Volgens cijfers van gaming magazine en tracker Famitsu verkochten Series X en S respectievelijk 16247 en 4287 consoles aan Japanse fans tijdens hun eerste week, een vergelijkbaar aantal met de Japanse introductie van de Xbox One in 2014. Hoewel de cijfers relatief laag zijn, geldt ook hier dat de Series X|S consoles uitverkocht waren.

Wanneer we de Japanse totaalcijfers na vijf weken bekijken, verandert er eigenlijk niet veel. Series X en S houden ongeveer gelijke tred met de Xbox One lancering. Verder merken we op dat ongeveer 1 op 5 verkochte consoles een Series S betreft, dezelfde distributie als we in Japan opmerken tussen de PS5 modellen zonder of met disk drive. Gezien de hardware verkopen nog steeds gebonden zijn aan de beschikbare voorraad, kunnen we eigenlijk nog geen conclusies trekken over de populariteit van het ene of het andere model.Scalping: vooral een probleem in de USA?

In de analyse van Michael Driscoll – zie ook mijn artikel over de PS5 launchcijfers – valt duidelijk op dat ook de twee Xbox modellen erg populair zijn geworden op eBay.com. Met doorverkoopsprijzen die een mediaan halen van bijna 900 dollar voor de Series X en 500 dollar voor de Series S, is het duidelijk dat er veel vraag is. Scalpers verkochten via eBay in de Verenigde Staten bijna 30.000 consoles in de periode tot 1 december, en maakten in totaal meer dan 10 miljoen dollar winst op deze producten. Gezien er veel alternatieven voor eBay bestaan in de USA met lagere gebruikskosten, lijkt het redelijk om aan te nemen dat dit slechts het topje van de ijsberg is wat scalpers in de Verenigde Staten betreft. Het grote volume van verkochte next-gen consoles op StockX - o.a. meer dan 22.000 Xbox Series X|S consoles – lijkt deze hypothese te ondersteunen voor de USA en in mindere mate wereldwijd. Net zoals bij de introductie van andere tech producten in 2020 merken we dat dit fenomeen dus een significante invloed heeft op de beschikbaarheid en de gemiddelde kostprijs ervan.

Wat de Benelux betreft hebben we opnieuw een steekproef gedaan van drie websites – Marktplaats.nl, 2dehands.be en Tweakers’ Vraag & Aanbod sectie. De cijfers suggereren drie dingen: (1) enkel voor de Series X bestaat een relatief kleine herverkoopsmarkt; (2) de gemiddelde vraagprijs ligt veel lager dan in de Amerikaanse markt; en (3) de gemiddelde vraagprijzen voor Xbox consoles zijn opvallend lager op de Nederlandse websites vergeleken met het Belgische 2dehands.be. Deze vaststellingen kunnen we vermoedelijk weer spiegelen aan de voorraad beschikbare consoles, o.a. omdat de Series S van tijd tot tijd nog gewoon zonder reservatie beschikbaar is bij de retailers. Al bij al is het in de Benelux dus niet zo erg gesteld als in de USA wat de scalpprijzen voor de Series X|S betreft.Conclusie

Net zoals de PlayStation 5 is de nieuwe generatie van Microsoft met een positieve noot begonnen. Vooral de Series X is zeer moeilijk verkrijgbaar, met de verwachting dat voorlopig alles wat geproduceerd wordt, enorm snel van de schappen zal verdwijnen. Volgens een statement van CFO Tim Stuart verwacht Microsoft dat de voorraad zich pas na maart zal stabiliseren. Dat Microsoft op veel plekken geen nieuwe records gebroken lijkt te hebben, ligt vermoedelijk niet enkel aan het gemis van first-party exclusives zoals Halo, maar kan ook te maken hebben met het feit dat Microsoft pas relatief laat startte met de productie van Series X en S. Dit werd bevestigd door Phil Spencer in een interview met The Verge. Dat Microsoft lagere verkopen lijkt te behalen dan Sony in deze quasi-gelijktijdige productlanceringen, valt deels te verklaren omdat Microsoft simpelweg later met hun productieproces gestart is.

De verkrijgbaarheid van de next-gen consoles is min of meer een rode draad geworden voor deze twee artikels. In zekere zin heeft daarom ook het vergelijken tussen verschillende ecosystemen op dit moment eigenlijk weinig nut: omdat alles wat geproduceerd is ook verkocht wordt, zien we momenteel in deze launch cijfers eerder een reflectie van de productiecapaciteit en logistieke limieten van de consolebouwers. Desondanks lijken zowel Sony en Microsoft erin geslaagd om wereldwijd meer system beschikbaar te hebben dan tijdens vorige generaties – een beloftevolle start dus tijdens een zeer moeilijk 2020. We gaan echter nog enkele maanden geduld moeten hebben om van een van de next-gen consoles een impulse buy te maken


Data marktplaats.nl en 2dehands.be van 19/12/2020. Data Tweakers V&A van 20/12/2020. Ik hou enkel rekening met advertenties die een gesuggereerde prijs hebben.

P.S.: ik hoor jullie reacties en feedback graag! Ook suggesties voor toekomstige sales onderwerpen zijn altijd welkom.

Volgende: Terugblik 2020: de Amerikaanse console en pc videogamemarkt 01-'21 Terugblik 2020: de Amerikaanse console en pc videogamemarkt
Volgende: PS5 lancering na één maand: verkoopcijfers onder de loep genomen 12-'20 PS5 lancering na één maand: verkoopcijfers onder de loep genomen

Reacties


Door Tweakers user Deurges, dinsdag 22 december 2020 21:29

Mooi stuk! En zeker fijn om te lezen. Het blijft gewoon verbazingwekkend dat een bedrijf als MS in tijdens van Corona, niet meer wilt. Ik denk zelf dat ze sowieso wisten, we verkopen in 2020 x aantal en de rest volgend jaar, want als die schaarste er is, zijn we in 2021 ook zeker van uitverkopen.

Ik zag ook dat er een all-in-one lease constructie komt voor de Xbox. Die bestaat al in 12 landen:
https://www.xbox.com/en-US/xbox-all-access

Dit zijn perfect diensten voor mensen die niet gelijk al het geld willen uitgeven maar toch een bedrag per maand er voor over hebben. Zover ik kan zien, is de Xbox daarna gewoon van jezelf.

De Series S zal voor nu nog voldoende zijn voor veel mensen maar over een jaar of 2-3, als de OLED met HDMI 2.1 voor €1000 te krijgen zijn, zal de series s een vergeten kindje worden. De games worden groter, dus je moet ook een externe HDD aanschaffen. Alles bij elkaar, zit je dan weer op de prijs van een Series X.

Ik wacht nog even op de all access of op een mooie exclusive bundel..

Door Tweakers user JackAvery, woensdag 23 december 2020 09:53

Dank je wel :) Ik probeer op een paar punten uit je post te antwoorden:
Deurges schreef op dinsdag 22 december 2020 @ 21:29:
Mooi stuk! En zeker fijn om te lezen. Het blijft gewoon verbazingwekkend dat een bedrijf als MS in tijdens van Corona, niet meer wilt. Ik denk zelf dat ze sowieso wisten, we verkopen in 2020 x aantal en de rest volgend jaar, want als die schaarste er is, zijn we in 2021 ook zeker van uitverkopen.
Het is niet dat Microsoft (of Sony, of Nintendo) niet meer 'wilt'. Productielijnen, magazijnen om voorraad op te slaan en logistieke capaciteit kosten veel geld. Een productielijn stel je niet eventjes op om slechts een paar maanden extra bij te produceren. Hier zijn een hoop investeringen en menselijk kapitaal mee gemoeid. In 2020 komen daar nog eens extra uitdagingen bij vanwege een zeker virus. En dan is er nog de factor dat bij chipbakker TSMC, die de AMD SoC's voor beide consoles produceert, eigenlijlk alle capaciteit op hun 7nm productieproces voor nog een heel lange tijd volgeboekt is.

We kunnen dus eigenlijk met relatieve zekerheid zeggen dat zowel Microsoft en Sony gewoon momenteel niet meer kunnen produceren.
De Series S zal voor nu nog voldoende zijn voor veel mensen maar over een jaar of 2-3, als de OLED met HDMI 2.1 voor €1000 te krijgen zijn, zal de series s een vergeten kindje worden. De games worden groter, dus je moet ook een externe HDD aanschaffen. Alles bij elkaar, zit je dan weer op de prijs van een Series X.
Microsoft lijkt te verwachten dat op termijn de Series S het meestverkochte product gaat worden. Dit heeft gewoon te maken met de prijsstelling - een console van 300 euro is een stuk aantrekkelijker voor gezinnen met kinderen en voor zij met een beperkter budget. Het model is in de markt gezet om vooral nieuwe Xbox gebruikers aan te spreken. Of dat de krappe opslagcapaciteit van het model daarvoor een horde zal zijn, zal de toekomst wel uitwijzen.

Uit de huidige cijfers kunnen we in ieder geval geen conclusies trekken: de productie benadrukt momenteel enorm het X model net omdat dit het model is wat aantrekkelijk is voor de early adopter.

[Reactie gewijzigd op woensdag 23 december 2020 09:57]


Door Tweakers user field33P, maandag 28 december 2020 00:05

Deurges schreef op dinsdag 22 december 2020 @ 21:29:

De Series S zal voor nu nog voldoende zijn voor veel mensen maar over een jaar of 2-3, als de OLED met HDMI 2.1 voor €1000 te krijgen zijn, zal de series s een vergeten kindje worden. De games worden groter, dus je moet ook een externe HDD aanschaffen. Alles bij elkaar, zit je dan weer op de prijs van een Series X.
Mwah, ik denk dat je overschat hoeveel mensen 1000 piek neertellen voor een televisie, om nog maar te zwijgen over de consoles (de meeste mensen zullen niet specifiek kijken naar of een apparaat HDMI 2.1 aankan). Opslag is wel een puntje maar Microsoft kan ongetwijfeld tussentijds een revisie met grotere opslagcapaciteit uitbrengen.

Reageren is niet meer mogelijk