PS5 lancering na één maand: verkoopcijfers onder de loep genomen

Door JackAvery op vrijdag 18 december 2020 15:42 - Reacties (15)
Categorieën: Console, Financiëel/Sales, Sony, Views: 6.078

Op 12 en 19 november werd de PlayStation 5 – de langverwachte nieuwe generatie consoles van Sony - officieel gelanceerd. ‘Langverwacht’ lijkt voor de PS5 geen understatement: fans hadden wereldwijd veel moeite om een pre-order in de wacht te slepen, en de console blijft erg moeilijk leverbaar. Twee weken na zijn introductie op de markt tweette Sony reeds dat PS5 wereldwijd sterker uit de startblokken schoot dan de PS4. In dit artikel bekijken we de stand van zaken één maand nadat de PS5 in de winkels ligt. Hoe vergelijkt deze launch met die van vorige consoles?

UK, Frankrijk, Spanje, USA: nieuwe records

Momenteel is er relatief concrete informatie beschikbaar van vier verschillende Westerse landen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten. In elk van deze landen zijn verkooprecords gevestigd, maar merken we ook dat de voorraad allesbehalve toereikend is – geen verrassing voor de gemiddelde consolelaunch.

Uit het Verenigd Koninkrijk krijgen we meestal op tijd indicaties van de verkopen – het is de grootste gaming markt in Europa. Dankzij GamesIndustry.biz weten we dat PS5 de bestverkochte console was afgelopen november in het UK. PS5 verkocht ruimschoots beter dan de PS4, die in 2013 goed was voor ongeveer 250.000 consoles tijdens de eerste week. Analist Oscar Lemaire van Ludostrie.comschat de PS5 verkopen tijdens de eerste week rond de 300.000 exemplaren in.

Over Frankrijk kunnen we kort maar krachtig zijn: hier heeft PS5 nipt het launchrecord van de Nintendo Switch gebroken met 107.000 verkochte consoles tijdens zijn eerste week op de markt, dixit diezelfde Oscar Lemaire.

Cijfers van onder andere Spaanse videogaming website Vandal tonen dan weer dat PS5 Sony’s tweede sterkste launchweek vertegenwoordigt in Spanje sinds het PS2 tijdperk. De console moet met 43.000 verkopen op een week in het land enkel de PlayStation Portable voor zich laten en is daarmee de best lancering voor een TV-console.In de USA had de PlayStation 5 volgens NPD analist Mat Piscatella de best-verkopende introductie ooit voor een videogame hardware platform in de geschiedenis van de USA. Er zijn geen exacte cijfers bekend omdat tracker NPD hun cijfers enkel voor klanten bekend maakt. Desondanks hebben we een schatting: de PS5 verkocht namelijk meer in november 2020 dan de PS4 tijdens zijn ‘launchmaand’, en minder dan de Switch in dezelfde maand. Dit brengt de range van verkochte Playstation 5 consoles in november tussen de 1.1 en 1.35 miljoen consoles.

Japan: vreemde eend in de bijt

Tot nu toe wijzen de cijfers erop dat de verkoopcijfers tijdens de éérste maand van de PS5 vooral een goed-nieuws-show waren. Het is echter niet overal rozengeur en maneschijn, wat ons bij de resultaten van Sony’s thuisbasis brengt: Japan. Het land is één van de grootste markten voor videogames, maar tegelijkertijd krimpt de markt al sinds 2007, een trend die pas sinds de introductie van de Nintendo Switch aan het omkeren is.

In de maanden en weken voor de lancering waren er reeds tekens aan de wand. Een artikel van Bloomberg hintte dat de Japanse retail een relatief laag aantal consoles op day-one verwachtte, iets waar later ook door insiders in de Japanse winkels naar gehint werd. Grote Japanse ketens zoals GEO en Edion waren weken op voorhand reeds loterijen aan het organiseren om de tweede batch leveringen te verkopen – en ook daar leek het aantal beschikbare consoles gewoon erg laag.

Tijdens de launchweek zelf bleken deze geruchten waar te zijn: volgens de trackers van Famitsu werden er 118.085 consoles aan de man gebracht, waarvan 14.184 Digital Editions. Playstation 5 maakte hiermee het tweede zwakste Japanse debuut van Sony sinds de PS2.Ook de volgende vier weken tonen weinig verbetering wat de voorraad betreft. Hieronder zie je een grafiek waarin we de Japanse PS5 launch met de PS4, Switch en WiiU vergelijken:Wat hier in de eerste plaats aan de hand is, lijkt mogelijk een bewuste keuze van Sony. Het probleem is hier niet noodzakelijk te zoeken bij de vraag – de console blijft namelijk uitverkopen - maar bij het aanbod. Sony lijkt aan andere gebieden dan Japan prioriteit te geven om leveringen te ontvangen. Gezien de huidige dominantie van Nintendo in Japan en het feit dat Sony’s first-party games voornamelijk een heel grote Westerse doelgroep aanspreken, is dit niet noodzakelijk een verrassende keuze.

Benelux: geen cijfers, maar consoles moeilijk te verkrijgen

Helaas zijn er heel zelden specifieke cijfers te vinden voor hard- en softwareverkopen in Nederland en België. Hetzelfde geldt voor de next-gen lanceringen van november. Wel kunnen we stellen dat ook in de Lage Landen de situatie erbarmelijk is wat winkelvoorraad van de PS5 betreft. De console was bijna meteen uitverkocht toen de pre-orders online kwamen rond 17 september. Door het omstreden pre-order proces waren veel mensen niet voorbereid, en in de twee maanden tot de launch werd er door velen fanatiek gezocht naar beschikbare consoles, zo getuige ook het ondertussen meer dan 1400 pagina’s lange Pre-order topic op het Gathering of Tweakers forum.
Extra voorraad komt maar mondjesmaat beschikbaar, met een grotere levering die aankwam rond 2 december. Ondertussen is wel duidelijk dat wereldwijd Sony zoals verwacht alles verkoopt wat ze kunnen produceren.

Scalpers: roet in het eten van de fans

Eén factor die de discussie deed oplaaien tijdens de release van de next-gen consoles is het gedrag van scalpers. De verschuiving van een groot deel van de consoleverkoop naar internetverkopen heeft dit mogelijk verder in de hand gewerkt: tools zoals aankoopbots, discord groepen en online voorraad-trackers maken het eenvoudiger om snel toe te slaan wanneer nieuwe voorraad van een product. Rond de launch van de PS5 kwamen scalpers daardoor regelmatig in het nieuws. Retail-gigant Walmart blokkeerde op 25 november alleen al bijvoorbeeld meer dan 20 miljoen pogingen van bots om nieuwe PS5 voorraad aan te kopen. Een Britse groep scalpers haalde dan weer de headlines omdat ze collectief bijna 3500 PS5 systemen ingekocht hadden voor en tijdens de lancering.

Data Analist Michael Driscoll schreef een artikel dat specifiek naar het fenomeen keek in de context van hardware-releases tijdens de herfst van 2020. Specifiek over de PS5 ontdekte hij dat op het Amerikaanse platform eBay de mediaan van de vraagprijs voor de Digital Edition op 937 dollar lag Ook voor het model met Blu-ray speler constateerde hij prijzen die tot het dubbele van de winkelprijs gaan, met een mediaanprijs van 1021 dollar. Op basis van deze cijfers schat Driscoll dat scalpers in de USA tot en met 1 december meer dan 19 miljoen dollar winst hebben gemaakt op meer dan 32.000 doorverkochte PS5 consoles. Verder tweette hij op 14 december dat ondertussen het aantal verkochte PS5 consoles op eBay ondertussen reeds verdubbeld is.

PS5 is niet enkel een hot item op eBay: volgens Business Insider zijn op eBay concurrent StockX wereldwijd ook al meer dan 37.000 PS5 consoles doorverkocht De hoeveelheid consoles die gescalpt worden lijken dus wel degelijk een significante impact op de totale markt te hebben. In Japan suggereerde analist Hideki Yasuda zelfs dat scalpers medeverantwoordelijk zijn voor de opvallend lage software attach rate die PS5 in Japan heeft – een land waar nog steeds heel veel games fysiek worden verkocht.

In Nederland suggereert een steekproef van Marktplaats.nl advertenties dat mensen bereid zijn om zeker tot 750 euro te betalen voor een PS5. Zoekertjes met consoles die te koop staan liggen meestal tussen de 750 en 1000 euro, met uitschieters boven de 1200 euro. Op het Belgische 2dehands.be observeren we een gelijkaardig patroon. Ongeveer 2/3de van de Nederlandse zoekertjes worden gemaakt door mensen die hun console(s) te koop aanbieden, terwijl het in België gaat om iets meer dan de helft van de advertenties. Het totale aantal advertenties op Marktplaats is ongeveer het dubbele van die op 2dehands. Op Tweakers V&A ligt de mediaan aanbodsprijs op 850 euro, de gemiddelde prijs is 837.5 euro. Hoewel de schaal van het fenomeen in de Benelux op eerste zicht veel kleiner lijkt, is het niet onwaarschijnlijk dat dit zich spiegelt aan de schijnbaar beperkte voorraad die in de regio tot nu toe geleverd is.

Conclusie

Het lijkt duidelijk dat de PS5 qua hardware verkopen aan een zeer sterke start begonnen is. De verwachting is dan ook dat Sony voor het einde van het fiscale jaar in maart 2021 meer consoles zal verschepen dan de 7.6 miljoen systemen in de eerste maanden dat de PS4 geïntroduceerd werd. Tegelijkertijd zien we weer dezelfde problemen als met vorige consolelaunches: moeilijke beschikbaarheid en steeds extremere praktijken van arbitrage door mensen die de systemen enkel met winstbejag proberen te kopen. Het scalpen van de PlayStation 5 is gelukkig een fenomeen dat uiteindelijk zichzelf zal oplossen door marktwerking, maar voorlopig mogen we verwachten dat het nog enkele maanden relatief moeilijk zal zijn om de console te bemachtigen. Hoe lang dit zal duren gaat volledig afhangen van de productiecapaciteit en logistieke afhandeling door Sony.Post-scriptum
Dit is mijn eerste poging om wat van de vele financiële data die beschikbaar is over de game-industrie op een rij te zetten in hopelijk een leesbare, toegankelijke manier. Laat gerust weten wat beter kan, wat je nog meer had willen lezen, ... ik hoor jullie feedback graag.

Als ik het zie zitten om dit vaker te doen, wordt het volgende stuk een heel gelijkaardig (maar iets korter) artikel over de Xbox launch. Veel van de datapunten daarvoor komen uit dezelfde landen.

De steekproeven op Marktplaats, 2dehands en Tweakers zijn uitgevoerd op 17 december. Al de data in de grafieken en de bronnen ervoor kan je gewoon ff aanvragen in de comments. Helaas werken dynamische grafieken niet op Tweakblogs.

Volgende: Xbox Series X|S lancering na één maand: beschikbare voorraad beperkt lanceercijfers 12-'20 Xbox Series X|S lancering na één maand: beschikbare voorraad beperkt lanceercijfers

Reacties


Door Tweakers user Thomas18GT, zaterdag 19 december 2020 00:50

Mooi joh, zelf gelukkig 2 keer kunnen bestellen en doorverkocht. 2 mensen heel erg blij kunnen maken en mezelf ook, want mijn PS5 is gratis (wanneer ik er weer een kan bestellen). Inkopen en verkopen. Bol staat vol met mensen die het via ome Ali doen zodat we hier de 3 weken levertijd kunnen afkopen. Maar bij een PS5 ben je dan direct een "scalper". Lekker boeiend.

Fijn weekend allemaal

Door Tweakers user jetspiking, zaterdag 19 december 2020 11:35

Thomas18GT schreef op zaterdag 19 december 2020 @ 00:50:
Mooi joh, zelf gelukkig 2 keer kunnen bestellen en doorverkocht. 2 mensen heel erg blij kunnen maken en mezelf ook, want mijn PS5 is gratis (wanneer ik er weer een kan bestellen). Inkopen en verkopen. Bol staat vol met mensen die het via ome Ali doen zodat we hier de 3 weken levertijd kunnen afkopen. Maar bij een PS5 ben je dan direct een "scalper". Lekker boeiend.

Fijn weekend allemaal
Als iedereen gewoon voor zichzelf zou kopen hadden die mensen waarschijnlijk gewoon een PS5 kunnen aanschaffen, voor een normaal bedrag.

Het staat je natuurlijk vrij om te kopen en weer te verkopen, maar dan moet je ook de gevolgen en negatieviteit omtrent dit soort praktijken aanvaarden. Ik vind het persoonlijk niet netjes om als een malle hardware op te kopen bij launch, om zo je slag te kunnen slaan (als in voor zoveel mogelijk verkopen aan de échte fans).

Jij kiest zo te lezen voor dit soort praktijken, dan moet je ook niet verbaasd zijn wanneer je de negativiteit over je heen krijgt. Daar kies je toch écht zelf voor.

Edit: Ik heb trouwens PS5's voorbij zien komen voor €1500 euro op Tweakers, dat soort bullshit rapporteer ik dan ook gewoon.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 december 2020 11:37]


Door Tweakers user CodeCaster, zaterdag 19 december 2020 11:37

Thomas18GT schreef op zaterdag 19 december 2020 @ 00:50:
Mooi joh, zelf gelukkig 2 keer kunnen bestellen en doorverkocht. 2 mensen heel erg blij kunnen maken en mezelf ook, want mijn PS5 is gratis (wanneer ik er weer een kan bestellen). Inkopen en verkopen. Bol staat vol met mensen die het via ome Ali doen zodat we hier de 3 weken levertijd kunnen afkopen. Maar bij een PS5 ben je dan direct een "scalper". Lekker boeiend.

Fijn weekend allemaal
Dus je geeft gewoon toe twee PS5's te hebben doorverkocht met 50% winst. Ik vind dat niet echt te vergelijken met een dropshipper die van een oneindige berg plastic troep waar weinig vraag naar is alvast wat naar Nederland haalt, en ook zaken als garantie en retouren moet afhandelen.

De consoles, CPU's en videokaarten waar nu ontzettend veel vraag naar is en bijzonder weinig aanbod, worden opgekocht door scalpers die totaal niets toevoegen, behalve euro's aan hun eigen bankrekening. Ik vind het verachtelijke praktijken, maar als jij er blij van wordt, GFY.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 19 december 2020 11:39]


Door Tweakers user JackAvery, zaterdag 19 december 2020 11:47

Thomas18GT schreef op zaterdag 19 december 2020 @ 00:50:
Mooi joh, zelf gelukkig 2 keer kunnen bestellen en doorverkocht. 2 mensen heel erg blij kunnen maken en mezelf ook, want mijn PS5 is gratis (wanneer ik er weer een kan bestellen). Inkopen en verkopen. Bol staat vol met mensen die het via ome Ali doen zodat we hier de 3 weken levertijd kunnen afkopen. Maar bij een PS5 ben je dan direct een "scalper". Lekker boeiend.

Fijn weekend allemaal
Scalpen is nu eenmaal de term die hiervoor gebruikt wordt. Ik heb geprobeerd om het onderwerp redelijk neutraal te brengen, en of iemand hier persoonlijk kiest om spullen te herverkopen aan prijzen die hoog boven de normale winkelprijs liggen, moet men zelf weten.

Het feit blijft dat het fenomeen momenteel een significante impact heeft op de hoeveelheid hardware dat beschikbaar is aan een normale prijs, en indirect ook repercussies heeft voor de reputaties van bedrijven zoals Sony, AMD en Nvidia. Ook is het zo dat scalping niet enkel gedaan wordt door de enkeling die één of twee consoles te pakken heeft gekregen en die even flipt - dit wordt ook professioneel en in volume gedaan. Dat moet gewoon besproken kunnen worden.

Door Tweakers user MainframeX, zaterdag 19 december 2020 12:53

Thomas18GT schreef op zaterdag 19 december 2020 @ 00:50:
Mooi joh, zelf gelukkig 2 keer kunnen bestellen en doorverkocht. 2 mensen heel erg blij kunnen maken en mezelf ook, want mijn PS5 is gratis (wanneer ik er weer een kan bestellen). Inkopen en verkopen. Bol staat vol met mensen die het via ome Ali doen zodat we hier de 3 weken levertijd kunnen afkopen. Maar bij een PS5 ben je dan direct een "scalper". Lekker boeiend.

Fijn weekend allemaal
Dat maakt je ook gewoon een ordinaire scalper. Je hebt er bewust voor gekozen om meerdere ps5's te kopen en deze met winst door te verkopen.

Ik hoop dat je nog lekker lang mag wachten op je ps5 en dat je in een flinke drol stapt een dezer dagen.

Door Tweakers user matthewk, zaterdag 19 december 2020 16:51

Helaas zijn er inderdaad deze launch veel meer scalpers
Dit soort mensen mag van mij een beademingstoestel geweigerd worden als ze in het ziekenhuis liggen met Corona, ik was immers bezig metwerken toen de PS5 gepreordered kon worden. Was meteen te laat, om dan te zien dat dit uitschot heel MP en 2dehands heeft overgenomen.

Door Tweakers user JackAvery, zaterdag 19 december 2020 17:07

matthewk schreef op zaterdag 19 december 2020 @ 16:51:
Helaas zijn er inderdaad deze launch veel meer scalpers
[...]
ik was immers bezig metwerken toen de PS5 gepreordered kon worden. Was meteen te laat om dan te zien dat dit uitschot heel MP en 2dehands heeft overgenomen.
Bedankt om te reageren. Ik begrijp je frustratie met scalpers zeker. Toch ga ik je vragen om het hier beleefd te houden in de comments. Een console een paar maanden later hebben, is niet het einde van de wereld :)

Door Tweakers user JW1, zondag 20 december 2020 02:35

Het fenomeen scalpers bestaat ook enkel dat er mensen zijn die het geld ervoor over hebben om veel meer dan de winkelprijs te betalen. Vragen de fabrikanten/winkeliers te weinig voor deze producten?
Ik heb geen Xbox series s/x, ps5, cpu of gpu nodig, dus misschien makkelijk praten, maar als we collectief geduld zouden hebben, dan bleven de scalpers ook met hun ingekochte, overpriced stuff zitten.

Door Tweakers user Dionysiou, maandag 21 december 2020 11:22

Tja, ik snap goed dat mensen zo snel mogelijk een nieuwe console in huis willen hebben. Zelf heb ik dat gevoel totaal niet. Ik wacht liever tot ergens in 2021 tot dat de voorraden gestabiliseerd zijn en er leuke bundels verkocht worden.

Door Tweakers user Rupus, maandag 21 december 2020 13:21

Beste leermoment voor alle scalpers zou zijn wanneer men gewoon principieel geen nieuwe console tweedehands aanschaft voor woekerprijzen, waardoor ze massaal blijven zitten met hun spculatiewaar.
Waarom uberhaubt per sé meteen een PS5 bemachtigen? Er zijn nauwelijks games voor die gebruik maken van de extra rekenkracht.

Vooral advertenties als "per ongeluk twee besteld" moet ik om lachen. En ondertussen ook per ongeluk voor €1000 aanbeden ipv de normale aanschafprijs. Wees dan gewoon eerlijk dat je voor de easy money gaat, of laat de reden achterwege. Dat weten we toch allemaal wel met zo'n bedrag erbij.

Door Tweakers user Milmoor, maandag 21 december 2020 22:33

Interessante blog, dank.

Door Tweakers user Tuupie, dinsdag 22 december 2020 00:55

Waarom überhaupt consoles?

Door Tweakers user JackAvery, dinsdag 22 december 2020 09:48

Scalping gebeurt niet enkel bij consoles. Het gaat vooral om items die (eventueel tijdelijk) gelimiteerd zijn in verkrijgbaarheid, waar hoge vraag naar is, en waar mensen dus om allerlei redenen bereid zijn om meer voor te betalen. Voor consolelaunches is het gewoon redelijk voorspelbaar dat er in het begin een tekort zal zijn, en herverkopers spelen hier op in. Dit hebben we ook gezien tijdens de launch van de PS4, de WiiU (met deze bekende meme), de NES Classic (lol), ...

Je zag het herverkopen van dergelijke items recent bvb. momenteel bij andere hardware releases (AMD processors, Nvidia en AMD grafische kaarten...), afgelopen lente bij bijvoorbeeld mondmaskers, of meer algemeen bij bvb. concerttickets.

Door Tweakers user Thomas18GT, dinsdag 22 december 2020 10:10

Rupus schreef op maandag 21 december 2020 @ 13:21:
Beste leermoment voor alle scalpers zou zijn wanneer men gewoon principieel geen nieuwe console tweedehands aanschaft voor woekerprijzen, waardoor ze massaal blijven zitten met hun spculatiewaar.
Naja, je mag het binnen Nederland binnen 2 weken kostenloos retourneren, dus het risico is 0 voor een scalper. Verder; als je er eerlijk voor uitkomt worden er zulke dingen tegen je gezegd zoals hierboven: "Dit soort mensen mag van mij een beademingstoestel geweigerd worden als ze in het ziekenhuis liggen met Corona".

Door Tweakers user S0epkip, dinsdag 22 december 2020 23:38

MainframeX schreef op zaterdag 19 december 2020 @ 12:53:
[...]


Ik hoop dat je nog lekker lang mag wachten op je ps5 en dat je in een flinke drol stapt een dezer dagen.
+1, grappig :):)

Reageren is niet meer mogelijk